رادیاتورها با انتقال انرژی حرارتی، وظیفه گرمایش محیط را برعهده دارند که البته این انرژی گرمایی را از آبی که توسط پکیج شوفاژدیواری یا موتورخانه مرکزی گرم شده است، تامین میکنند. با توجه به نیاز گرمایشی، نوع ساخت و ساز و سلیقه افراد، انواع مختلفی از رادیاتورهای چدنی، فولادی، آلومینیومی، حوله خشککن و دکوراتیو مورد استفاده قرار میگیرند که امروزه متداولترین نوع آنها، آلومینیومی (پرهای) و فولادی (پنلی) هستند. در ادامه، به معرفی انواع رادیاتور، ویژگیها و همچنین تفاوتهای آنها با یکدیگر میپردازیم تا بتوانید با توجه به نیاز، انتخاب صحیحی داشته باشید.
رادیاتورهای چدنی، بازنشستگان صنعت تاسیسات
یکی از مدلهای قدیمی رادیاتور، نوع چدنی آن است. فلز چدن یکی از رساناهای گرما است اما به دلیل زمانبر بودن گرم و سرد شدن، وزن زیاد، قیمت بالا، بازدهی گرمایی پایینتر و زیبایی کمتر نسبت به انواع دیگر، سالهای زیادی است که جایگاهی در بازار نداشته و جای خود را به مدلهای آلومینیومی و فولادی داده است.
رادیاتور فولادی، انتخابی اقتصادی
این رادیاتورها که به آنها رادیاتورهای پنلی نیز گفته میشود، از جنس فولاد با دوام و طول عمر بالا بوده و با توجه به نیاز گرمایشی و همچنین فضای اتاقها در متراژهای مختلفی در بازار وجود دارند. در این رادیاتورها، به بدنه تخت بیرونی آن «پنل» و به صفحات خمداری که در فضای بین پنلها قرار دارند و از پشت به آنها متصل هستند، «کانوِکتور» گفته میشود. کانوِکتورها باعث افزایش سطح تماس پنلها با هوای محیط و در نتیجه افزایش تبادل گرمایی میشوند.
رادیاتور آلومینیومی با بازده گرمایی بیشتر
رادیاتورهای آلومینیومی به دلیل جنس آلومینیوم، دارای ضریب حرارتی بسیار بالا بوده و بنابراین نسبت به انواع دیگر رادیاتورها دارای گرمادهی بیشتری نیز میباشند. این رادیاتورها به صورت پرهای و مطابق با نیاز مصرفکننده در مدلهای ۳، ۵، ۷ و ۱۰ پره در بازار موجود میباشند. ظرفیت حرارتی بالاتر هر پره، نیاز به پره کمتری را فراهم میکند و در نتیجه با اندازه کوچکتری از رادیاتور و اشغال فضای کمتر، میتوان از گرمایش مطبوع بهرهمند شد. یکی دیگر از ویژگیهای رادیاتور پرهای، قابلیت کم و اضافه کردن پرهها می باشد که علاوه بر امکان استفاده از اندازه دلخواه برای فضای نصب، در صورت آسیب رسیدن به آن، تنها کافی است پره آسیبدیده با پره جدید تعویض شود.
رادیاتور حوله خشککن
از آن جایی که عملکرد رادیاتور، انتقال گرمای آب گرم جاری درون دستگاه است، حوله خشککنها نیز در دسته رادیاتورها قرار میگیرند. با توجه به کاربرد این محصول در حمام و سرویسهای بهداشتی که فضای مرطوب دارند، اغلب از فولاد با مقاوت در برابر زنگزدگی به منظور تولید حوله خشککن استفاده میشود. همچنین روش انتقال گرمای آن برای خشککردن حوله و لباس نیز کاربرد دارد.
رادیاتورهای دکوراتیو
این نوع رادیاتورها با تمرکز بر ایجاد هماهنگی با دکوراسیون منزل یا محل کار، طراحی و تولید میشوند و طراحی و انتخاب آنها بستگی زیادی به سلیقه مصرفکننده داشته و برقراری توازن میان میزان گرمایش و راندمان آن با اندازه و نوع طراحی ظاهری معمولا کار راحتی نیست. نسبت به جنس به کار رفته در نوع دکوراتیو، این رادیاتورها آسیبپذیرتر میباشند و در صورت خرابی، چنانچه از جنس فولاد باشد، نیازمند تعویض کامل رادیاتور است و در صورت پرهای بودن، تعویض و جایگزینی پره آن با چالش همراه است. به همین دلیل توصیه میشود در هنگام خرید این نوع مدلها، تمامی عوامل تاثیرگذار را بررسی کنید.
تفاوت رادیاتور آلومینیومی (پرهای) با فولادی (پنلی)
در مجموع اگر بخواهیم در مورد دو رادیاتور متداول آلومینیومی و فولادی مقایسهای داشته باشیم، میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
- اولین تفاوت بدیهی این دو، در جنس آنها است که بر اساس ویژگی ذاتی این دو فلز، آلومینیوم نسبت به فولاد از گرمادهی بالاتر و قدرت انتقال گرمای بیشتری برخوردار است.
- با اینکه اصولا رادیاتورها گارانتی تعویض دارند، اما باید در نظر داشته باشیم تعمیرپذیری آنها از اهمیت بالایی برخوردار است؛ در رادیاتورهای پرهای اگر برای یک پره مشکلی پیش بیاید، میتوان پره موردنظر را حذف و پرهای دیگر به جای آن قرار داد؛ در حالی که تعمیر رادیاتور پنلی، پروسه آسانی ندارد و به دلیل یکپارچه بودن، در مواردی میبایست کل رادیاتور تعویض شود.
- نصب هر دو رادیاتور به راحتی امکانپذیر است ولی تمیزکردن رادیاتورهای پنلی به دلیل یکپارچه بودن سطح آن، راحتتر میباشد.
- با توجه به قیمت پایینتر فولاد نسبت به آلومینیوم، رادیاتورهای فولادی قیمت پایینتری نسبت به رادیاتورهای آلومینیومی دارند.
در نظر داشته باشید مهمترین فاکتور در هنگام خرید رادیاتور، توجه به نیاز گرمایشی محیط و خانه شماست.